MAAStrial

Het effect van Gladskin crème op eczeem en op de groei van huidbacteriën. 

      

Door wie

Dit onderzoek is opgezet door het Erasmus MC Rotterdam en werd uitgevoerd in samenwerking met het Havenziekenhuis Rotterdam. Dit onderzoek is inmiddels afgerond.

Onderzoekers zijn:

  • Prof. dr. Suzanne Pasmans, (kinder)dermatoloog-immunoloog
  • Joan Totté, arts-onderzoeker
  • Jill de Wit, arts-onderzoeker

Voor wie

Het onderzoek is bedoeld voor volwassenen met constitutioneel eczeem die een corticosteroïd crème (hormoon crème) gebruiken.

U kunt niet meedoen met dit onderzoek als:

  • u jonger bent dan 18 jaar
  • u in de afgelopen 2 maanden antibiotica of corticosteroïden in tabletvorm gebruikt heeft
  • u medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken in tabletvorm gebruikt heeft
  • u behandeling met lichttherapie krijgt

Doel

In dit onderzoek kijken we naar het effect van Gladskin crème op eczeem en op de groei van huidbacteriën. Gladskin is een crème welke zonder recept verkrijgbaar is. De werkzame stof in Gladskin heet Staphefekt. Staphefekt zorgt ervoor dat de celwand van de Staphylococcus aureus (SA) bacterie kapot gaat. Deze bacterie lijkt een rol te spelen bij verergering en/of het in stand houden van eczeem. In het laboratorium is aangetoond dat Staphefekt de SA bacterie doodt en andere bacteriën juist met rust laat.

Het onderzoek in het kort

Het onderzoek duurt ongeveer een half jaar. Hierin bezoekt u 6 keer de polikliniek Dermatologie. Tijdens het eerste bezoek wordt gekeken of u mee kunt doen aan het onderzoek. Zo ja, dan start u met het smeren van Gladskin (of placebo) gedurende 12 weken. Naast de Gladskin/placebo krijgt u een corticosteroïd crème (triamcinolon) in afbouwschema, op geleide van de ernst van het eczeem. Tijdens de volgende bezoeken wordt het effect van Gladskin op het eczeem beoordeeld met onder andere vragenlijsten en wordt een uitstrijk afgenomen van de huid (met een soort wattenstok) om de huidbacteriën te meten.

Vergoeding

De reiskosten die u maakt voor dit onderzoek worden vergoed. Verder ontvangt u een vergoeding van 60 euro bij het afronden van het onderzoek.


Resultaten

Er zijn inmiddels genoeg deelnemers gevonden voor dit onderzoek. Geïnteresseerd in de resultaten? Na het afronden van het onderzoek komt op deze pagina binnenkort een verwijzing naar de resultaten.